Indonesia saran rakyatnya guna EV lebih meluas bagi bantu kerajaan kurangkan subsidi bahan api

3

[ad_1]

Pada akhir Ogos lalu, Indonesia menyuarakan kenyataan bahawa negara tersebut mungkin terpaksa menaikkan harga bahan api hingga 30% dan subsidi sedia ada bakal dikurangkan. Perkara ini telah membangkitkan kemarahan rakyatnya sendiri yang rata-ratanya tidak bersetuju dengan keputusan tersebut kerana ia bakal meningkatkan kos sara hidup.

Baru-baru ini, Timbalan Menteri 1 Badan Usaha Milik Negara, Pahala Mansury berkata, penggunaan kenderaan elektrik (EV) secara lebih meluas di negara berkenaan dilihat mampu mengurangkan bajet subsidi bahan api kerajaan, laporan Antara Information Company.

“Dengan orang ramai berhenti menggunakan kenderaan berkuasa bahan api dan bertukar kepada EV, kita boleh menjimatkan subsidi kerajaan berkaitan bahan api,” katanya ketika ditemuramah pihak media tempatan di Bali pada Isnin lalu.

Jelas beliau, pembangunan ekosistem EV di Indonesia adalah penting. Di mana EV akan dapat mengurangkan pergantungan terhadap bahan api, dan seterusnya akan membolehkan Indonesia mampu mengurangkan import dan subsidi bahan api.

“Semua orang akan mendapat manfaat jika Indonesia dapat membangunkan ekosistem kenderaan elektrik,” tambahnya.

Perkara ini senada dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Pengangkutan Indonesia, Budi Karya Sumadi, yang menyatakan sokongan terhadap usaha untuk meneruskan peralihan kenderaan bahan api fosil kepada EV. Ia bermula dengan sasaran untuk mempunyai sekitar dua juta motosikal elektrik di Indonesia menjelang tahun 2025.

Dalam pada itu, beliau turut menyenaraikan tiga aspek penting yang perlu dipertimbangkan dan terus ditambah baik, iaitu kualiti bateri, mempercepatkan pembangunan stesen pengecasan atau tempat menggantikan bateri yang boleh diperoleh dengan mudah, dan kualiti enjin kenderaan elektrik.

Budi berkata, peningkataan bilangan penggunaan motosikal elektrik juga mampu melestarikan alam sekitar daripada pencemaran udara, dan ia juga dijangka membantu dalam mengurangkan subsidi bahan api yang jumlahnya kini mencecah $502 trilion rupiah.[ad_2]
Source link