Proton X90 2023 kelihatan diuji di Lebuhraya PLUS

6

[ad_1]

SUV Proton X90 telah beberapa kali dikesan diuji di jalan raya di Malaysia, terbaharu, ia kelihatan melalui Lebuhraya PLUS pula. SUV tujuh-tempat duduk ini dikesan oleh pembaca paultan.org Azfar Hashim, dan X90 ini kelihatan berkonvoi dengan Mazda CX-8, mungkin menjadikan SUV buatan Jepun ini sebagai ujian penanda arasnya.

Ini bukan pertama kali Proton menilai X90 dengan menggandingkannya bersama CX-8. Sebelum ini, ia juga dikesan diuji di Genting Highlands, yang ketika itu turut disertai oleh Kia Carnival generasi sebelumnya.

Berasaskan Geely Haoyue, atau turut dikenali sebagai Okavango di beberapa pasaran termasuk Filipina. Berbanding Haoyue di China, Okavango diberikan enjin 1.5 liter turbo tiga-silinder yang digandingkan bersama sistem hibrid ringkas 48-volt. Ia menghasilkan kuasa keseluruhan 190 PS dan tork maksima 300 Nm, dan dipindahkan ke roda hadapan menerusi kotak gear klac berkembar automatik DCT tujuh-kelajuan.

Untuk pasaran Malaysia pula, SUV besar yang bakal ditawarkan oleh Proton ini dikatakan akan diperkenalkan pada tahun hadapan. Ia dijangka akan ditawarkan dengan enjin 1.5 liter pengecas turbo tiga-silinder petrol.

Sepatutnya ia dilancarkan tahun ini, tetapi disebabkan situasi pandemik, termasuk China yang mengenakan perintah berkurung pada tahun lalu, membuatkan rancangan untuk melancarkan X90 di sini turut tertunda.[ad_2]
Source link