Toyota Innova Zenix 2023 – imej teaser disiar; guna platform TNGA, didedahkan di Indonesia bulan depan?

0

[ad_1]

Nampaknya khabar angin yang bertiup sebelum ini menyatakan bahawa Toyota Innova generasi baharu bakal didedahkan di Indonesia bulan hadapan akan menjadi kenyataan – Toyota Indonesia telahpun menyiarkan imej teaser untuk MPV tujuh tempat duduk berkenaan di laman net rasminya!

Teaser tersebut menayangkan bahagian muka Innova generasi ketiga tersebut, yang menunjukkan ia menerima gril tinggi berbentuk heksagon, diapit dan bersambung dengan lampu hadapan yang tirus. Gambar yang teaser tersebut digelapkan pada bahagian bawah muka MPV ini, namun apabila kami membuat larasan semula pada warna, rupa bampar Innova 2023 ini dapat dilihat.

Bampar berkenaan diberikan kemasan seakan liang ambilan udara pada setiap sisi dengan bahagian yang nipis pada bahagian tengah untuk menghubungkan kedua-duanya. Dalam foto intipan yang dilihat sebelum ini, jalur melintang yang ada pada kemasan berkenaan sebenarnya adalah lampu nyalaan siang LED.

Tiada perincian lanjut didedahkan menerusi imej tersebut kecuali kapsyen “The crossing-edge is coming” menandakan kemunculan sulungnya akan dibuat tak lama lagi. Namun dalam laporan sebelum ini, Innova 2023 dikhabarkan dibina berasaskan platform Toyota New World Structure (TNGA) dan akan didedahkan di Indonesia pada 22 November, diikuti dengan pasaran India sebelum berakhir tahun ini.

Secara spesifiknya, platform yang digunakan pada Innova baharu ini adalah dari varian TNGA-C bagi menggantikan casis ladder body yang dikongsi bersama Toyota Hilux pada Innova generasi sedia ada. Seperti yang boleh dilihat pada foto intipan sebelum ini, Innova 2023 tersebut nampak lebih regular dan tidak janggal seperti mannequin generasi sebelumnya.

Laporan sebelum ini juga menyebut bahawa di Indonesia Innova generasi baharu tersebut mungkin akan diberi nama Innova Zenix atau mungkin hanya akan dikenali sebagai Toyota Zenix bagi varian paling tinggi.

Ia adalah untuk mengikut apa yang telah dibuat pada MPV tujuh-tempat duduk yang lebih kecil iaitu Toyota Avanza. Buat masa sekarang varian tertinggi Avanza di Indonesia hanya dikenali sebagai Toyota Veloz dan bukan lagi Toyota Avanza Veloz seperti generasi sebelumnya. Ini bagi membolehkan Avanza dipisahkan dengan Veloz bagi memberikan imej lebih premium pada Veloz, seolah-olah ia tiada kaitan dengan Avanza.

Manakala dalam laporan Autocar India, mannequin generasi baharu ini ia akan dikenali sebagai Innova Hycross di India, mengantikan Innova Crysta generasi sedia ada. Portal tersebut turut menyatakan bahawa Innova Hycross ini menerima unit rangkaian kuasa hibrid, menjadi mannequin kedua hibrid Toyota diperkenalkan di negara berkenaan tahun ini selepas SUV Toyota Hyryder.

Laporan berkenaan juga menyebut bahawa tiada varian dengan enjin diesel ditawarkan untuk Innova Hycross ini di India di mana ia hanya hadir dengan enjin petrol 2.0 liter bersama sistem hibrid hampir sama ditawarkan pada Toyota Hyryder. Namun, dijangka pelanggan masih boleh membeli Innova dengan enjin diesel kerana mannequin Innova Crysta diesel akan terus dijual bersama Innova Hycross di bilik pameran.

GALERI: Imej spyshot Toyota Innova 2023 yang diuji di India[ad_2]
Source link